2 Μαρτίου 2013

Κάνε την οργή σου ταξική οργάνωση, όχι ναζιστικό μίσος!


Βρίσκοντας έδαφος στην απελπισία των ανέργων και στην αβεβαιότητα των εργαζομένων, με τις ευλογίες της μεγαλοαστικής τάξης, γύρω τα εργασιακά προβλήματα αναπτύσσεται η γνώριμη ναζιστική προπαγανδιστική ηλιθιότητα: φταίνε οι αριστεροί με τις απεργίες τους, οι αναρχικοί με τις καταλήψεις τους, οι ξένοι που παίρνουν τις δουλειές, οι εβραίοι, οι κουλτουριάρηδες, οι ομοφυλόφιλοι κ.ά.
Παλιό το κόλπο. Μετά από μία κρίση (1929) που άφησε ανεργία και εξαθλίωση στην Γερμανία, οι ναζιστές πήραν την εξουσία (1933-1945). Ο ναζισμός όμως δεν θεωρεί ότι υφίσταται ταξική πάλη, ούτε ότι η υπερπαραγωγή & η μείωση της κερδοφορίας των πλουσίων είναι η αφετηρία της κρίσης, ούτε βέβαια ότι η κρίση φορτώνεται ως πρόβλημα στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, μέσω απολύσεων και μείωσης του εισοδήματος. Ο εθνικισμός πρεσβεύει ότι δεν έχει σημασία η κοινωνική τάξη, αλλά «όλοι μαζί προσπαθούμε για την πατρίδα», αυτό που ειρωνικά λέμε «ένα ούλοι, αφέντες - δούλοι;!». Στηρίζει την μεγαλοαστική τάξη θεσπίζοντας φοροαπαλλαγές, μειώσεις μισθών, απαγορεύσεις απεργιών, ανέξοδες απολύσεις, διότι δήθεν θα έρθει καπιταλιστική ανάπτυξη και δήθεν θα οδηγηθούμε σε έξοδο από την κρίση. Εκεί που η μεγαλοαστική τάξη τότε αντιμετώπιζε λαϊκή οργή & εξεγέρσεις, χάρη στους ναζί απενοχοποιήθηκε και πλούτισε εις βάρος του προλεταριάτου κι επειδή καπιταλισμός χωρίς επεκτατισμό δεν νοείται, η ιμπεριαλιστική διάθεση του ναζισμού οδήγησε την Γερμανία σε σύγκρουση με άλλες καπιταλιστικές Δυνάμεις (με συνέπεια τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Οι φτηνοί & πειθαρχημένοι εργαζόμενοι έγιναν αναλώσιμο στρατιωτικό δυναμικό...
Ανεργία και ΟΑΕΔ. Οι ναζί (τα ίδια υποστηρίζουν και τώρα), για να μειώσουν τα ελλείματα, όσα δηλαδή έφαγε η μεγαλοαστική τάξη, έβαλαν εμπόδια στην λήψη του επιδόματος ανεργίας και λοιπών επιδομάτων πρόνοιας. Για να μειώσουν την ανεργία υποχρέωσαν όποιον παίρνει επιδόματα να εργαστεί υποχρεωτικά για το Κράτος, άνευ αμοιβής - υποχρεωτικά stage. Έτσι, με ένα ισχνό επίδομα και με μισθό πολύ χαμηλότερο από αυτόν που κατοχυρώνονταν από συμβάσεις εργασίας, το ναζιστικό Κράτος είχε δωρεάν εργάτες για δημόσια έργα. Όσους εργαζόντουσαν μερικώς μέσω προγραμμάτων τύπου ΟΑΕΔ, τους βάφτισε... εργαζόμενους μερικής απασχολήσεως, για να μην θεωρούνται άνεργοι. Οι μεγαλοβιομήχανοι (π.χ. Krupp, Siemens, AEG, I.G.Farben) απέλυαν τους εργάτες που ήδη είχαν με κανονικούς μισθούς και στη θέση τους προσελάμβαναν φθηνότερους, μέσω του ναζιστικού Κράτους.
Ο ναζισμός σε θέλει δούλο της μεγαλοαστικής τάξης. Όσοι είμαστε άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι, μισθωτοί ή μικροεπαγγελματίες, δεν πρέπει την απογοήτευσή μας και τις ανάγκες μας να την εκμεταλλευτούνε όσοι υπηρετούνε την μεγαλοαστική τάξη (που τελικά, μας οδήγησε εδώ). Ο ναζισμός και οι εθνικιστικές ανοησίες όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλ’ αντιθέτως είναι επιπλέον πρόβλημα: μας αποπροσανατολίζουν για να διοχετεύουν την οργή μας όχι στους πλούσιους και στους πολιτικούς τους υπηρέτες, αλλά στους αδύναμους και στους απόκληρους. Μας κρατούν διαιρεμένους για να μας ελέγχουν.
(Αυτο) οργάνωση & αγώνας. Όπως πάντα, η μόνη λύση των λαϊκών στρωμάτων είναι να οργανωθούν και να αγωνιστούν. Σε σωματεία, σε επιτροπές, σε λαϊκές συνελεύσεις, αυτοί ήταν και είναι οι πυρήνες αντίστασης του λαού απέναντι στην μεγαλοαστική τάξη και στους ναζιστές μπράβους της. Εργαζόμενοι και ανέργοι, να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε αυτοδιαχειριζόμενες μονάδες παραγωγής και εγχειρήματα. Αυτοδιαχείριση της παραγωγής! Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς πρέπει να τον αποκτούμε!

Το παραπάνω κείμενο μοιράστηκε στον ΟΑΕΔ