29 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιφασιστικός Πυρήνας Θεσσαλονίκης


Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία διανύει μια περίοδο κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, καθώς επεκτείνεται σ΄ όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Τέτοιες κρίσεις οξύνουν τις ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις και καλλιεργούν το μίσος, το οποίο, όμως δεν αποτελεί συνέπεια κάποιας ταξικής συνειδητοποίησης, αλλά της ανάπτυξης και εξάπλωσης κοντόφθαλμων ιδεολογιών, όπως ο εθνικισμός και πάσης φύσεως φασιστικές νοοτροπίες και πρακτικές.
Καταρχάς, έννοιες όπως ο φασισμός, ο εθνικισμός, η ακροδεξιά ή ο ναζισμός πρέπει να οριστούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί στο παρόν κείμενο λόγω της οικονομίας του κειμένου, αλλά σίγουρα στο μέλλον οι παραπάνω έννοιες θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα εξεταστεί το πώς πολλές φορές συμπλέκονται και κυρίως, ο καιροσκοπικός χαρακτήρας, με τον οποίο λειτουργούν.
Όσο λοιπόν βαθαίνει η κρίση της ελληνικής κοινωνίας τόσο περισσότερο βρίσκουν γόνιμο έδαφος και αναπτύσσονται φασιστικές νοοτροπίες, που απαιτούν τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας και σπέρνουν το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Συνήθως βρίσκουν αδύναμες  ομάδες, τις οποίες θεωρούν επικίνδυνες και στρέφονται εναντίον τους. Κατεξοχήν τέτοια ομάδα στην Ελλάδα αποτελούν οι μετανάστες. Έτσι, βλέπουμε κάθε μέρα να πραγματοποιούνται πογκρόμ εναντίον τους από ‘’αγανακτισμένους’’ κατοίκους, επιχειρήσεις ‘’σκούπα’’, ενώ πλέον ετοιμάζονται και στρατόπεδα συγκέντρωσης γι΄ αυτούς. Και το χειρότερο είναι ότι όλα τα παραπάνω αποκτούν νομιμοποίηση από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις δείχνουν με ακρίβεια τον ολοένα και αυξανόμενο ρατσισμό…
Φυσικά, επειδή οι φασιστικές συμπεριφορές δεν είναι προνόμιο ενός λαού, δεν μπορούμε και να τις δεχτούμε από μετανάστες. Επίσης, δεν πρόκειται ούτε να στηρίξουμε ειδεχθή εγκλήματα ή εκμετάλλευση ανθρώπων (νταβατζιλίκι, ναρκωτικά) ούτε έχουμε πρόθεση να χριστούμε ως προστάτες και υποστηρίξουμε χριστιανικές τακτικές φιλανθρωπίας.
Σκοπός μας είναι η καταπολέμηση του φασισμού σ΄ όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής (καθώς επεκτείνεται και σε τομείς, όπως ο σεξισμός, η πατριαρχία ή η ξενοφοβία) με απελευθερωτικά μέσα κι όχι με γενικεύσεις και φιλανθρωπίες. Γι΄ αυτό το λόγο απαιτείται η ανίχνευση και ανάλυση των κοινωνικών αιτιών της ανάδυσης ιδεολογιών που έχουν προκαλέσει τόσα εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία.
Τα μέσα που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και χρησιμοποιούμε είναι συμβατά με τις ιδέες μας και τον σκοπό μας, δηλαδή την καταπολέμηση του φασισμού σ΄ όλες τις εκφάνσεις του. Η απεύθυνσή μας είναι προς την κοινωνία μέσω του λόγου, όμως η σύγκρουση δεν αποκλείεται όταν κριθεί επιθυμητή και αναγκαία. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με τους φασίστες ως αντίπαλες συμμορίες.
Με τη δημοσίευση αυτού του κειμένου γνωστοποιούμε τη δημιουργία της ομάδας μας και προσδοκούμε σε ευρύτερες αντιφασιστικές συμμαχίες με γνώμονα τα παραπάνω πλαίσια.
Αντιφασιστικός Πυρήνας Θεσσαλονίκης